" Ervaar de voordelen van hartcoherentie:
verbeter je welzijn en balans met een flexibel traject dat past bij jouw behoeften."
Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode om stress te leren beheersen en je zenuwstelsel terug in balans te brengen. Het maakt gebruik van de principes van hartritmevariabiliteit (HRV).
Door chronische overbelasting (fysiek en mentaal) ontstaat er disregulatie in je zenuwstelsel. Je ervaart dan klachten zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid, slaapproblemen, nek- en schouderklachten, hoofdpijn, spijsverteringsklachten enz.
Tijdens de hartcoherentietraining maken we gebruik van onze ademhaling. Via een specifieke ademtechniek kan je invloed uitoefenen op je hartritme. Zo ontstaat er coherentie tussen je ademhaling en je hartritme. Je hart stuurt dan signalen van veiligheid naar je brein en zorgt voor activatie van je rustzenuwstelsel. In deze toestand kan zowel fysiek als mentaal herstel plaatsvinden.
Hartcoherentie is aangewezen als je jezelf herkent in één van de onderstaande beschrijvingen. Bovendien kan het ook ingezet worden als preventieve zelfzorg om je veerkracht in stand te houden en prestaties (sport, concentratie) te optimaliseren.
je ervaart chronische stress en kan maar moeilijk tot rust komen
je hebt symptomen van burn-out
je hebt last van (chronische) hyperventilatie
je bent snel overprikkeld
je kampt met slaapproblemen
je voelt je steeds moe zonder duidelijke medische oorzaak
je hebt last van concentratieproblemen
je ervaart fysieke spanningsklachten zoals hoofdpijn, nek-en schouderpijn of spijsverteringsproblemen (IBS)
in je job krijg je te maken met stressvolle situaties waarbij je snel moet kunnen schakelen
Ervaar de voordelen van hartcoherentie: verbeter je welzijn en balans met een flexibel traject dat past bij jouw behoeften.
Kies tussen een volledig live traject of een combinatie van e-learning en persoonlijke sessies. Hieronder vind je meer informatie om het traject te kiezen dat bij je past. Jouw hartcoherentietraject starten of nog vragen? Neem contact op via mail of het contactformulier en laat je telefoonnummer achter.
Combi e-learning met 3 live sessies - €350
Kwaliteit en expertise: De e-learning werd ontwikkeld door Louis van Nieuland, auteur van het boek ‘Blijven ademen’ en pionier op het gebied van hartcoherentietrainingen in België.
Flexibele duur: De e-learning is opgebouwd als een 6 weken programma maar kan gemakkelijk aangepast worden aan je eigen tempo. Vooraf aan de start vindt er een live intake gesprek plaats. De andere 2 sessies plannen we in doorheen het traject en volgens je vorderingen.
Inhoud: Via de e-learningvideo’s leer je alles over de werking van hartcoherentie en het zenuwstelsel. Alle oefeningen worden duidelijk uitgelegd zodat je meteen aan de slag kunt. Het bekijken van de basisvideo’s kost ongeveer een half uur per week en het dagelijks oefenen van hartcoherentie neemt 9 tot 20 minuten in beslag.
Extra informatie: Wil je meer verdieping? De e-learning bevat diverse extra video’s over specifieke onderwerpen. Zeker de moeite waard om te bekijken! Bovendien heb je na de start een jaar lang toegang tot het platform zodat je alles kunt terugkijken.
Live sessies: Tijdens de persoonlijke sessies focussen we op jouw ademhalingstechniek en meten we jouw persoonlijke hartcoherente ademfrequentie. Je kunt vragen stellen en we onderzoeken jouw stressoren en triggers. Daarnaast is er ruimte voor extra oefeningen.
Live traject van 5 sessies - €350
Duur: 5 sessie van 1uur, verspreid over 8 tot 10 weken of in een tempo dat bij jou past.
Inhoud: Je krijgt inzicht in de werking en programmering van jouw zenuwstelsel en leert technieken om o.a. via ademhaling je zenuwstelsel terug in balans te brengen.
Meting: Bepaling van jouw persoonlijke hartcoherente ademfrequentie via de emWave Pro software.
Oefeningen: Ontvang na elke sessie een mail met een overzicht van de oefeningen. De oefentijd wordt opgebouwd doorheen het traject en bedraagt dagelijks 9 tot maximaal 20 minuten (verspreid over 2 of 3 oefenmomenten).
Kies voor deze optie indien je liever volledig live begeleiding krijgt.
Hartcoherentie in combinatie met een kPNI-traject?
Ja, dat kan! Gezondheidsklachten hebben vaak meerdere oorzaken. Binnen de kPNI-aanpak werken we daarom met een breed leefstijlplan dat diverse pijlers omvat. Stressregulatie is hierin een cruciale pijler om gezondheidswinst te behalen. Door stress beter te reguleren, ontstaat er meer mentale ruimte en motivatie om ook andere leefstijlfactoren aan te pakken. Zo wordt bijvoorbeeld het doorvoeren van een gezond voedingspatroon een stuk haalbaarder wanneer je stressniveau onder controle is.
Wil je kPNI-begeleiding voor je gezondheidsklachten én aan de slag met hartcoherentie? Dit kan via het e-learning traject waarbij we tijdens de kPNI-sessies ook jouw hartcoherentie voortgang nauwkeurig opvolgen. Voor dit traject is een kPNI-intakegesprek van 1,5uur vereist.
ERVAAR
Innerlijke rust
Veerkracht
Energie
Concentratie
Gezonde slaap
Fysiek en mentaal herstel
Je autonome zenuwstelsel regelt lichaamsfuncties zoals je ademhaling, hartslag, bloeddruk, spijsvertering, energieverdeling... Je hoeft er niet bij na te denken, het gaat helemaal vanzelf.
Het autonome zenuwstelsel bestaat uit een rust- (parasympathicus) en actietak (sympathicus).
De nervus vagus is de belangrijkste zenuwbaan van je rustzenuwstelsel en bestaat uit een ventrale en dorsale tak. Als de ventrale vagus domineert, voel je je rustig en veilig en ben je in staat om verbinding met anderen aan te gaan. In deze modus kunnen je lichaam en geest ook herstellen van eerdere inspanningen. De dorsale vagus wordt dominant bij ernstige bedreigingen en kan leiden tot een soort van bevries-toestand.
Als je stress ervaart zal het actiezenuwstelsel (sympathicus) de bovenhand krijgen. Je kan dan reageren met een vecht-of-vluchtreactie (bv. weglopen of boos worden).
Je zenuwstelsel is de hele dag (en nacht) in de weer om signalen van veiligheid of gevaar te scannen. Die signalen zijn afkomstig van je lichaam, de omgeving waarin je je bevindt en ook van de andere mensen in die omgeving. Afhankelijk van wat voor signalen je zenuwstelsel oppikt, krijg je dominantie van één van de systemen en ga je dus op een bepaalde manier reageren. Zo kan je lichaam zich aanpassen aan de situatie waarin je je op dat moment bevindt. Word je bv. met een uitdaging geconfronteerd, dan is het goed dat je beroep kan doen op de extra energie die je sympathisch zenuwstelsel vrijmaakt om tot een oplossing te komen.
Er ontstaan pas problemen als je door chronische stress of trauma al te vaak blijft hangen in zo een freeze, flight of fight reactie. Je lichaam en geest krijgen dan onvoldoende ruimte om te herstellen. Allerhande lichamelijke spanningsklachten of stressgevoelens kunnen dan ontstaan.
We willen dus het liefste dat je ventrale vagus het voortouw neemt. We kunnen hem daar een handje bij helpen via verschillende korte en eenvoudig toepasbare oefeningen. Die oefeningen zijn gericht op het aanbieden van signalen van veiligheid waardoor jouw zenuwstelsel de omgeving zal interpreteren als veilig en de ventrale vagus mag domineren. Daarnaast kunnen we de ventrale vagus ook direct activeren via lichaamsoefeningen, technieken van hartcoherentie, stemgebruik en koude prikkels. Ook het opzoeken van aangename sociale contacten en zo co-reguleren met het zenuwstelsel van een andere persoon is een goede techniek.